Igår var svärföräldrarna här på middag. Hade skördat de sista örterna i kryddlandet (5 nov!!), så det blev mycket örter i maten. Köttet blev riktigt mört och såsen blev supergod!!
4 port
1 fläskfilé
1 pkt bacon
1 citron (skal + saft)
1 dl riven parmesan (gärna Zetas 22 mån)
1 dl färsk hackad oregano
1 vitlöksklyfta (pressad)
Sås
8 st soltorkade tomater (marinerade)
3 msk tomatpuré
1 gul lök
1 vitlöksklyfta (pressad)
1/2 dl färska örter (oregano, timjan m fl), hackade
2 msk balsamvinäger
1-2 msk fond
2,5 dl matlagningsgrädde
(1 dl vispgrädde)
1 tsk socker
salt, svartpeppar
- Putsa fläskfilén, salta och peppra och stek hastigt runtom på hög temperatur. Lägg filén i en ugnsform och skär en skåra nästan igenom.
- Blanda ihop oregano, parmesan, vitlök, citronskal och -saft. Fördela blandningen i filéskåran.
- Linda bacon runt filén och tillaga i ugn 200 grader ca 30 min.
- Hacka löken och de soltorkade tomaterna och fräs i olja i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna till såsen och låt puttra medan filén tillagas i ugnen. Smaka av med grädde, socker, salt & peppar.
- Servera gärna filén och såsen med klyftpotatis och sallad.
/Finna