Auberginegratäng – LCHF

auberginegratang

Ett mkt smarrigt recept från Anne Aobadias kokbok Matkärlek. Krämig gratäng med mycket smak – en favorit!

Har bara provat med aubergine, men ska absolut göra Annes varianter med squash el rotselleri. Eller kanske blomkål.

4-6 portioner

2 auberginer, ca 800 g
3-4 gula lökar
2 msk olivolja eller smör till stekning
1 paket fetaost, 150 g
(1 tsk mynta, torkad)
1/2 dl persilja, finhackad
1 dl riven lagrad ost
2 dl vispgrädde
salt, peppar

1. Skiva auberginerna i centermetertjocka skivor.Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper underst. Pensla lite olivolja och salta skivorna på båda sidor. Baka i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg.
2. Skär löken tunt. Stek löken på medelhög värme utan att bli bränd. Salta och peppra.
3. Lägg ett lager ugnsbakade aubergineskivor i en form, sedan hälften av den stekta löken, mynta, persilja och 100 g söndersmulad fetaost. Lägg på ett sista lager aubergine och resten av löken. Avsluta med ytterligare fetaost och den rivna osten överst.
4. Häll över grädden och ställ formen i ugnen på 220 grader minst 30 minuter tills gratängen fått fin färg och grädden bubblar.

Tips! Pröva gärna att göra denna gratäng med squash eller tunna skivor rotselleri i stället som du förbakar i ugnen på samma sätt.

Annonser

En reaktion på ”Auberginegratäng – LCHF

  1. Ping: Rotsellerigratäng | Metzelius Mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s