Lammfärspaj med feta & rödbetor samt rosmarincreme

Hittade detta recept som jag modifierade lite. Bytte t ex ut getosten mot fetaost, annars hade det blivit för mycket smak. Och äggstanning på 4 ägg fick inte plats i formen… Pajen blev jättegod, men nästa gång minskar jag ner på rödbetorna.

Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten

Fyllning
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
400 g lammfärs
salt, svartpeppar
4 st små rödbetor
150 g fetaost
1 msk färsk rosmarin

3 st ägg
1,5 dl grädde
1,5 dl mjölk
salt, svartpeppar

Rosmarincreme
2,5 dl creme fraiche
1 msk färsk rosmarin
1-2 vitlöksklyftor
1 tsk flytande honung
salt, peppar

Pajdeg
1. Tärna smöret och lägg i en bunke. Blanda med vetemjölet till en grynig massa, tillsätt vattnet och blanda hastigt ihop till en pajdeg.
2. Lägg degen i en plastpåse i kylen 1 timme, så går den lättare att kavla och skalet blir jämnare.
3. Kavla ut degen, rulla upp den på brödkaveln och klä en pajform, 24-26 cm i diameter, med degen. Jämna till kanterna och nagga botten med en gaffel.
4. Förgrädda pajskalet i 200-gradig ugn 10-12 minuter.

Fyllning
1.  Sänk värmen till 175 grader.
2. Koka rödbetorna knappt mjuka, ca 15-20 min.
3. Skala och skär rödlöken i skivor och hacka vitlöken fint. Stek färsen med löken, salta och peppra. Låt färsen svalna och lägg den sedan i pajskalet.
4. Skala och skär rödbetorna i klyftor och fördela i pajskalet. Smula över fetaost och rosmarin.
5. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt salt och peppar och häll äggstanningen i pajskalet.
6. Grädda pajen 30-35 minuter eller tills den stannat i mitten.

Rosmarincreme
Hacka färsk rosmarin, riv vitlöken och blanda med creme fraiche och honung. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera pajen med rosmarincreme och sallad, gärna rucola.

/Finna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s