Risotto m citron & persilja med ugnsstekt lax


Risotto m citron, persilja & pinjenötter och ugnstekt lax m ruccola, balsamicodressing, kalamataoliver & parmesan

Har lagat denna risotto ett par ggr tidigare, men den har inte fastnat på bild. I lördags gjorde jag den igen, och serverade tillsammans med ugnsstekt lax på en bädd av ruccola *mums filibabba*.

Jag är med i månadens receptutmaning med denna rätt.

Risotto
4 pers

 1 gul lök
2 msk olivolja
50 g smör
5 dl arborioris
1 dl vitt vin
14 dl hönsbuljong
1 citron
1 dl riven parmesanost
1 dl finhackad persilja
50 g pinjenötter, rostade i torr panna
(ev sockerärter)

  1. Skala och finhacka löken, fräs i olja och hälften av smöret. Tillsätt riset och rör om. Koka upp buljongen i en kastrull bredvid.
  2. Slå på vinet och låt det koka in. Slå på lite av den kokande buljongen. Rör om och slå på lite mer buljong när vätskan har absorberats. Fortsätt så tills riset har lite tuggmotstånd kvar. Var noga med att röra hela tiden så att risotton inte bränner fast. Dra kastrullen från plattan.
  3. Tvätta citronen väl och raspa det yttersta gula på citronen och rör ner i risotton med lite av saften. Vänd ned smör, ost och persilja. Rör ut så att osten smälter och smaka av med salt och peppar. Lägg på ett lock och låt risotton vila 5-10 min.
  4. Servera risotton toppad med hyvlad parmesan, rostade pinjenötter, samt ev sockerärter tillsammans med laxen och tillbehören nedan.

Lax
4 pers

600 g färsk lax
1/2 citron
2 msk olivolja
salt, peppar

Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsform. Riv skalet av citronen och pressa ur saften, blanda med olivolja och ringla över laxen. Salta och peppra. Tillaga i ugn 225 grader ca 20-30 min.

Tillbehör
4 dl ruccola
balsamicodressing
riven parmesan
kalamataoliver

/Anna

Annonser

3 reaktioner på ”Risotto m citron & persilja med ugnsstekt lax

  1. Ping: Första inskolningsdagen « Finnas Spejs

  2. Det här receptet lät riktigt gott! Kul att du vill vara med i utmaningen och det är helt okej att komma med flera bidrag! Är det okej att jag lånar din bild? /Emma

  3. Ping: Fina fisken! « i Emmas Kök

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s