Lax med gräslökssmörsås


Lax m gräslökssmörsås, gratinerat mos och smörslungade sockerärter

Idag stod lax på menyn, och jag hittade detta goda recept på Matplatsen. Gjorde det enkelt för mig och använde pulvermos – det är ju ändå måndag, så nån måtta får det vara!  😉 Såsen blev SÅ god och kommer absolut lagas fler gånger!

lax
ca 600 g färsk lax
1 citron
3 vitlöksklyftor
flingsalt

sås
1 gul lök (eg 2 st schalottenlökar)
1 msk olja
1 1/2 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
3 dl matlagningsgrädde (eg vispgrädde)
1 msk pressad citron
50 g margarin (eg 75 g smör)
3/4 dl gräslök, finhackad
1/2 dl crème fraiche 15%

gratinerat potatismos
4 port pulvermos
2 äggulor
2 msk hackad basilika

sockerärter

  1. Lägg laxen med skinnsidan nedåt i en ugnsfast form. Riv vitlöken och fördela över laxen, salta och pressa över citron. Tillaga i ugn 200 grader ca 20 min.
  2. Hacka löken och fräs den i olja i en kastrull. Tillsätt vin, fiskbuljong och grädde och koka utan lock ca 20 min tills ca 2 dl återstår. Sila såsen genom en finmaskig sil. Häll tillbaks såsen i en ren kastrull. Blanda ner citronsaft och klicka i smör och låt det smälta under vispning. Tillsätt gräslök och crème fraiche.
  3. Tillaga 4 port pulvermos enligt anvisningar på förpackningen. Vispa ner 2 äggulor och blanda i 2 msk hackad basilika. Klicka moset i portionsformar och tillaga i ugn  200 grader ca 10 min.
  4. Servera med smörslungade sockerärter.

/Finna

Annonser

2 reaktioner på ”Lax med gräslökssmörsås

  1. Ping: Matlyxig måndag « Finnas Spejs

  2. Ping: Mello & braxmiddag « Finnas Spejs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s