Vindruvssaft/drink

Skördade 2,7 kg vindruvor nu i oktober (se här) och efter att ha ätit upp 1 kg druvor kokade jag idag saft på resten. Receptet hittade jag här. Och så gjorde jag varsin smarrig drink till Robbanna. 😀

/Finna

1,7 kg vindruvor
8 dl vatten
0,5 dl strösocker per avrunnen dl saft
2,5 citroner
20 cm färsk ingefära

1. Skölj och ta bort skadade druvor från klasarna. Koka upp vattnet i en gryta. Lägg ner druvklasarna och koka under lock ca 15 minuter.

 

 

 

2. Pressa druvorna med en potatisstöt och låt dem därefter självrinna genom en silduk ca 20 minuter. Jag använde en kökshanduk i ett durkslag i en kastrull.

 

 

 
 

 

3. Lägg tillbaka druvor och lite av musten i grytan och koka upp ytterligare en gång. Mosa igen med potatisstöten och låt rinna av ca 10 minuter.

 

 

 

 
4. Mät upp saften och häll den i en gryta. Tillsätt socker, ca 1/2 dl per dl avrunnen saft, skivad citron och skalad och skivad ingefära. Jag tyckte det lät mycket och tog 3 dl socker till 1,1 l saft.

 

 

 

5. Koka upp saften och rör tills sockret löst sig. Dra saften åt sidan och låt den stilla sig 5 minuter. Lyft upp citron- och ingefärsskivorna och häll saften på varma flaskor. Förvara i kylen. Saften blev god, med lite sur vuxensmak.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gjorde varsin Margarita-insprirerad drink genom att skaka 6 cl vindruvssaft, 4 cl tequila och 2 cl cointreaux med is. Mkt smarrigt!

Annonser

6 reaktioner på ”Vindruvssaft/drink

  1. Ping: Vindruvssaft « Finnas dagbok

    • En liten fråga bara: 20 cm ingefära?? En ingefära kan ju se ut lite hur som helst. Finns det en mer korrekt enhet för denna?? Tack! 🙂

  2. Toppen-tips!! Min styvfar ett växthus där det är precis tjock med röda & gröna vindruvor från golv till tak, men han brukar göra något helt annat med sina druvor! 😉 ska tipsa om denna SAFT! Det låter himla gott!

  3. MC odlaren
    Bra, skall prova ditt resept med mina blåa druvor, har redan gjort två satser med vindruvelikör (ca 1,5 liter) och har ca 4 liter druvor kvar. Kanske jag gör vin nästa år.

  4. Ping: Vindruvor inlagda i ekologisk rom | Trädkramaren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s