Vinprovning hemma

Igår provade Robban och jag två olika viner med ett par vänner hemma – Amarone resp Chateauneuf-du-Pape. Serverade vinerna med följande tillbehör:

  • Vällagrad parmesan
  • Vällagrad grevé
  • Kviville ädel (grönmögelost)
  • Fikonmarmelad
  • Blandade nötter
  • Röd paprika
  • Selleri
  • Baguette

Började med Amarone-vinet, eftersom jag trodde det var dyrast, men nu hittar jag inte de rätta vinerna på nätet. Därför publicerar jag infon nedan med viss reservation.

1. Amarone della Valpolicella Classico Domini Veneti 2004, ca 159 kr

Alkoholhalt 15,0 %
   
Färg Mörk, röd färg.
   
Doft Utvecklat, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av körsbär, torkad frukt, nötter och örter.
   
Smak Utvecklad, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av körsbär, torkad frukt, nötter och örter.
   
Användning Serveras vid cirka 18°C till robusta kötträtter av nöt- eller viltkött eller till lagrade hårdostar.

 

 

2. Chateauneuf-du-Pape Domaine Chante-Perdrix, ca 259 kr

Vinet har en lite tegelröd färg och en doft som domineras av jordgubbar, björnbär och fattoner. Vinet är smakrikt och har en fin balans mellan en fin syra och en kryddig eftersmak. Smaken är bärig med inslag av jordgubbar, björnbär, blåbär m fl. Inslag av örter ger en viss kryddighet och spänst och en liten lätt läder touch ger en fin rundning och fat tonerna en lätt strävhet i avslutet (info härifrån).

Båda vinerna var mkt goda och smakade bra tillsammans med alla ostar, särskilt parmesanosten. Jag gillade dock Kvibille ädel bäst. Nötterna gjorde sig inte så bra till, men fikonmarmeladen var en höjdare. Alla fyra var överens om att Chateauneuf-du-Papen var godast.

/Anna


Dekanterad Amarone


Tilltugg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s