Vin- & smakkunskap

På Alla hjärtans dag var vi på vin- och smakkunskap på Bon Vino i Gamla Stan. Vi har inte kunnat så mycket om vin tidigare, vilka viner som passar till vilken mat och så, utan mest köpt ”kryddiga och smakrika” på Bolaget. Detta var verkligen intressant!

Först fick vi stoppa en sked med okänt innehåll i munnen samtidigt som man höll för näsan. Det smakade bara sött. Det var först när man släppte näsan som man kände man kanelsmaken. Innehållet på skeden var alltså socker blandat med kanel.

Sen fick vi varsin tallrik med olika smakbitar: räkor, melon, parmaskinka, citron, brieost med peppar, tomat, physalis, rå paprika, grillad paprika och salt. Till detta fyra glas med olika viner – två vita och två röda.

Vin 1: Château La Rose St-Germain 2005 (nr 4405), 77 kr, Frankrike

Kategori: Friskt och fruktigt, torrt
Färg: Ljus, gul färg.
Doft: Ungdomlig, aromatisk doft med inslag av svartvinbärsblad, krusbär, päron och grape.
Smak: Torrt, ungdomligt, aromatiskt vin med inslag av svartvinbärsblad, krusbär, päron och citrus.
Användning: Serveras vid cirka 8°C till rätter av fisk och skaldjur eller till getost.

Vin 2: Laroche Bourgogne Chardonnay Barrique Réserve (nr 5621), 93 kr, Frankrike

Kategori: Fylligt och smakrikt, torrt
Färg: Ljusgul färg.
Doft: Fruktig doft med inslag av rostat fat, gula äpplen och vanilj.
Smak: Torr, balanserad smak med inslag av rostat fat, gula äpplen, vanilj och citrus.
Användning: Serveras vid 8-10°C till grillade fisk och skaldjursrätter eller till ljust kött.

Vin 3: Château des Vergers Beaujolais-Villages (nr 2550), 79 kr, Frankrike

Kategori: Mjukt och bärigt
Färg: Blålila färg.
Doft: Ungdomlig, bärig doft med inslag av hallon, gräs och lakrits.
Smak: Ungdomlig, bärig smak med inslag av skogsbär, gräs och lakrits.
Användning: Serveras vid 14-16°C till stekt fisk eller lätta rätter av ljust kött.

Vin 4: L Merlot (nr 22801), 73 kr, Frankrike

Kategori: Fruktigt och smakrikt
Färg: Mörk, röd färg.
Doft: Ungdomlig, fruktig doft med inslag av fat, mörka bär och kryddor.
Smak: Ungdomlig, fruktig smak med inslag av fat, blåbär, slånbär, gräs och kryddor.
Användning: Serveras vid 16-18°C till rätter av fläsk- eller nötkött.

smaker.jpg
De olika smakerna

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s