Salice Salentino Riserva 2001, italienskt

Varunummer: 7570
Pris: 64:-
Volym: 750 ml
Ursprungsland: Italien
Druva: Negro amaro, malvasia nera
Årgång: 2001
Konsumtion: 0-2

Fyllighet=7
Fyllighet
Strävhet=5
Strävhet
Fruktsyra=8
Fruktsyra
  Fläsk
 
Lamm
 

Egen beskrivning
Ett privärt italienskt rött vin. Smakrikt, och med de smaker och dofter (läder, tobak, kaffe) jag gillar på vin. Tyvärr kom det inte riktigt till sin rätt idag, till orientaliska köttfärsspett och hummus… Hm, blir lite förvirrad över de helt olika doft- och smakbeskrivningarna av vinet nedan. Läder och tobak är inte detsamma som jordgubb och vanilj…

Beskrivning på flaskan
”Rik doft av körsbär, torkade plommon och rostade toner av kaffe. Passar till mustiga pastarätter, köttgrytor på lamm eller fläskkött med tomat, rosmarin och vitlök, grillat kött, mellanlagrade ostar”.

Systembolagets beskrivning
Färg: Tegelröd färg.
Doft: Mogen doft med inslag av torkade frukter, läder, tobak och russin.
Smak: Mogen, robust, kryddig smak med inslag av katrinplommon, vanilj, nejlika och choklad.
Användning: Serveras vid cirka 16-18°C till rätter av fläsk-, lamm- eller nötkött.

Vin & Sprits beskrivning
Färg: Medelhög intensitet, rubinröd nyans.
Doft: Medelstor, mycket ren och bärig med inslag av hallon och söta körsbär.
Smak: Medelfyllig, mycket fruktig och kryddig med intensiv jordgubbston och lång eftersmak av söta körsbär och en aning vanilj.
Användning: Pasta med gräddig sås. Rätter av kyckling och fläskkött. Passar även bra till charkuterier och till smakrika ost.

Text från Vin & Sprit:
Apulien tillhör de senaste årens stora överraskningar i vinvärlden. Området, som utgör klacken på den italienska stöveln, har i över tvåtusen år producerat enklare viner för lokal konsumtion, men nu kommer plötsligt många av de mest prisvärda vinerna därifrån. En vinrevolution, varken mer eller mindre, har ägt rum.

Candido tillhör den grupp som leder revolutionen, och man gör det utan att överge de traditionella druvsorterna och smakerna. Firman bildades 1925 av Fransesco Candido och sköts av sönerna Giacomo och Alessandro. Tillsammans med vinmakaren Severino Garofano har man moderniserat vineriet och gått över till så gott som ekologisk vinodling, där konstgödsel, insektsmedel och moderna bekämpningsmedel är helt bannlysta.Egendomen omfattar 137 hektar vinodlingar och man producerar totalt nära 2 miljoner buteljer varje år. Inte mindre än 83 procent går på export, vilket säger en del om hur attraktiva vinerna är.Salice Salentino är gjort på 95 procent negro amaro och 5 procent malvasia nera. Vinet har jäst vid 29 graders temperatur och macererats med skaldelarna i 5 dagar, varpå det har lagrats en tid på stora ekfat.

/Anna

salice.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s